Welkom bij Shortgolf Swifterbant

Shortgolf maakt golf toegankelijk voor iedereen.

Of u nu jong bent of ouder, al langere tijd golft of net wilt beginnen:
iedereen is welkom bij Shortgolf.

24/04/2024

De baan is open.
De oefenfaciliteiten zijn open.

Door de week is het clubhuis elke dag van 9.00 tot 17.00 uur open. Als de baan in het weekend gesloten is gaat het clubhuis alleen open voor reserveringen.
Baanstatus

Toernooien bij Shortgolf


Op 27 april is het koningsdagtoernooi!
Aanmelden kan via de vereniging of het inschrijfformulier in het clubhuis.
Toernooien

Shortnieuws

Elke zondag en donderdagmorgen is er een inloop toernooi om 10.00 uur, u kunt uw eigen flight samenstellen, dus bijvoorbeeld met uw partner en/of kinderen, een kennis of een golfgenoot. Als u voor de eerste keer mee wil doen, even melden in het clubhuis en u wordt mee genomen voor een rondje golf.
Shortnieuws

Baaninfo

De baan van Shortgolf Swifterbant is uitermate geschikt om te leren golfen. De baan is toegankelijk voor recreanten om het spel te leren kennen en voor golfers om het korte spel te oefenen.

De baan biedt genoeg uitdaging met geonduleerde greens, smalle fairway’s, bunkers, waterpartijen en bosjes. Shortgolf heeft 18 verschillende par 3 holes. De langste hole vanaf de rode tee is ongeveer 100 meter en vanaf de gele tee 140 meter, de kortste hole is 55 meter. Bij Shortgolf loopt u ongeveer 2,5 kilometer die, als u het golfen een beetje in de vingers heeft, u in 1,5 a 2 uur kunt lopen.

Voor de golfers: Ga niet de baan op met de verwachting deze in par te spelen, over het algemeen lukt dat alleen lage single handicappers.

Speelinfo

Shortgolf heeft twee derde van het reguliere golfspel, het verschil zit hem in de lengte van de holes. Deze varieert van 45 tot 110 meter en is daarmee aanzienlijk korter. U golft dus meer en loopt minder. De aanleg en het onderhoud van de baan is van goede kwaliteit waardoor wij ondanks de kortere holes een uitstraling en uitdaging hebben van een boven gemiddelde par 3 baan. De baan, oefengreen en driving range lenen zich uitstekend voor de beginnende golfer om de swing het pitchen en putten te leren. Maar ook de gevorderde speler kan hier uitstekend het korte spel oefenen en verbeteren.

Kaart invoeren

Oefenfaciliteiten

Shortgolf beschikt over een driving range van 270 meter, een putting green en een chipping green. Ook is er een oefenbunker aanwezig.

Het gebruik van de faciliteiten is gratis voor leden en ook inbegrepen voor greenfeespelers. Bij de receptie kunt u muntjes of ballenkaarten aanschaffen voor de driving range.

Golflessen

Go for eagle.
Moger golf daagt u uit!

Iedereen kan leren golfen…..

Of u nu een geoefende speler bent of pas begint; Möger Golf heeft een geschikte les voor iedereen. Wilt u meer weten over het lesaanbod bel dan met Lawrence Möger: 06-36548788

perfecte-bunkerschot-twente-cup

Tarieven Shortgolf

 • Greenfee 18 holes
  inclusief oefenfaciliteiten
  € 23,00
  t/m 15 jaar € 14,50
 • Greenfee 9 holes
  inclusief oefenfaciliteiten
  € 23,00
  t/m 15 jaar € 14,50
 • Greenfee dagkaart
  inclusief oefenfaciliteiten
  € 36,00
 • Jaarlidmaatschap € 455,00
 • 3 maanden lidmaatschap € 180,00
 • Jeugdlidmaatschap
  (8 t/m 16 jaar)
  € 125,00
  per jaar
 • Verenigingslidmaatschap
  klik hier voor aanmelden
  € 40,00
  per jaar
 • Driving range kaart
  (10 x 20 ballen)
  € 14,00
 • Driving range munt
  (1 x 20 ballen)
  € 1,40

Reserveren bij Shortgolf Swifterbant

U kunt tijdens openingstijden reserveren via:

Een starttijd reserveren voor de baan is doorgaans niet nodig. Wilt u zeker zijn dat u op het tijdstip van uw keuze ongehinderd kunt spelen kijk dan bij agenda op deze site of er geen activiteiten (zoals toernooien of inloopwedstrijden) zijn.

Shortgolf Logo

Handicap 54 (GVB)

Handicap 54 (GVB)

Op de meeste golfbanen mag u alleen spelen als u een bewijs heeft dat u beschikt over voldoende kennis en vaardigheden van het golfspel. Dit bewijs heette vroeger het golfvaardigheidsbewijs (GVB) en in de wandelgangen is het bij velen nog steeds onder die naam bekend. Officieel heet het tegenwoordig ‘handicap 54’, genoemd naar de instaphandicap van 54 waarop de meeste golfers beginnen. Op de baan van Shortgolf Swifterbant mag u spelen zonder dit bewijs. U kunt echter prima uw handicap 54 halen op de baan van Shortgolf, waarmee u ook speelrecht verkrijgt om op andere banen te spelen. Uw handicap 54 is wereldwijd geldig.

Waarom handicap 54?

Een goede doorstroming op de golfbaan zorgt er voor dat het voor iedereen prettig is om er te spelen. Daarbij is het zaak dat de veiligheid van uzelf en anderen gewaarborgd is. Tenslotte is een goede zorg voor de baan van belang om schade te voorkomen. Als speler dient u daarom te beschikken over kennis van de regels van het golfspel en de etiquette in de baan. Tevens dient u te beschikken over voldoende golfvaardigheden om in een redelijk tijdsbestek een rondje golf te kunnen lopen. Met de handicap 54 laat u zien dat u deze kennis en vaardigheden bezit.

De golfhandicap uitgelegd

Een golfhandicap geeft aan wat het vaardigheidsniveau is van een speler. Dat vaardigheidsniveau wordt uitgedrukt in een getal met één cijfer achter de komma. Hoe lager de handicap, des te beter de golfvaardigheden! De instaphandicap voor de beginner is 54,0. Hele goede spelers kunnen met hun handicap richting 10 of zelfs 0 gaan, en de toppers kunnen daar zelfs nog onder komen. Heel eenvoudig gezegd, geeft de handicap aan hoeveel slagen u extra nodig heeft op een gestandaardiseerde baan (een gemiddelde par 72 baan). Als u er op zo’n baan gemiddeld 110 slagen over doet om de 18 holes te lopen, komt dat overeen met een handicap van 38 (110-72). Speelt u vervolgens wedstrijden dan wordt er met uw handicap rekening gehouden. Uw 110 slagen zijn dan even goed als de 82 slagen van een andere speler die over een handicap van 10 beschikt! Het zit wel iets ingewikkelder in elkaar, maar dit is in de basis het idee achter de handicap.

Wereld Handicap Systeem (WHS) en Playing Handicap

Natuurlijk zijn niet alle banen in de wereld gelijk. Er zijn lange en korte banen, maar ook om andere redenen kan de moeilijkheidsgraad enorm variëren. Dat heeft dan bv. te maken met de aanwezigheid van bunkers en water, glooiingen in het terrein, de breedte van de fairways, enz. Sinds 2021 kennen we het Wereld Handicap Systeem (WHS). Alle golfbanen ter wereld hebben daarbij een rating gekregen die iets zegt over de moeilijkheidsgraad. Ook wordt wereldwijd voor iedere golfer op dezelfde wijze zijn handicap berekend. In theorie heeft een speler uit Nederland met een handicap van 24 nu vergelijkbare golfvaardigheden als een Argentijns golfer met een handicap van 24. De handicap die een golfer heeft, heet sinds 2021 dan ook voluit de WHS-handicap. Gaat u op een baan spelen, waar dan ook ter wereld, dan wordt met behulp van uw WHS-handicap en de rating van de baan berekend hoeveel slagen u op die specifieke baan mee krijgt (d.w.z. het aantal slagen dat u boven de par van de baan mag spelen). Dat is uw playing handicap.

Om een voorbeeld te geven: Bij Shortgolf Swifterbant, een niet al te moeilijke par 54 baan, heeft u met een WHS-handicap van 36 een playing handicap van 11. Maar zou u gaan spelen op een moeilijke par 72 baan, dan kan het best zo zijn dat u daar speelt met een playing handicap van 40!

Eisen handicap 54

Om handicap 54 te halen dient u aan te tonen dat u over zowel de theoretische kennis (regels en etiquette) als over de praktische vaardigheden beschikt.

1)      Voor het theoriegedeelte dient u een examen af te leggen dat bestaat uit 30 meerkeuzevragen. U kunt hiervoor les nemen, maar u kunt zich ook zelf verdiepen in de golfregels. De golfregels zijn te vinden op internet, of in de R&A app. U kunt uiteraard ook een regelboek kopen. Het examen kunt u uitgebreid oefenen op de website golf.nl.

2)      Voor het praktijkgedeelte dient u een ronde golf te lopen. U loopt deze ronde met een speler die reeds in het bezit is van een handicap 54 en die optreedt als uw marker. Om te slagen dient u daarbij een score te halen die goed genoeg is voor een handicap van 54 of beter. Bij Shortgolf Swifterbant slaagt u daarvoor als u (vanaf de rode tees) in 74 of minder slagen de 18 holes volmaakt. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. 

Shortgolf Swifterbant en handicap 54

Op de baan van Shortgolf Swifterbant heeft u geen handicap 54 nodig. Ook als recreatieve speler kunt u hier zo terecht. Wilt u echter ook wel eens op een andere baan spelen, of deelnemen aan wedstrijden, of uw progressie in het spel inzichtelijk maken, dan kunt u ook hier uw handicap 54 halen.

De baan van Shortgolf Swifterbant is officieel erkend door de NGF en heeft dus ook een officiële rating. Dat betekent dat er kwalificatiekaarten kunnen worden gelopen en dat u het praktijkgedeelte hier kunt halen. Het theorie-examen wordt voorafgaand aan het praktijkgedeelte afgenomen door de Shortgolfvereninging Flevoland (SGVF), die de baan van Shortgolf Swifterbant gebruikt voor haar activiteiten.

Les nemen

Zowel voor de theorie als de praktijk kunt u les nemen. Shortgolf Swifterbant werkt daarvoor samen met Lawrence Möger van Möger Golf. Bij hem kunt u privélessen of lessen in groepen nemen. Ook verzorgt hij lessen die er specifiek op gericht zijn om de handicap 54 te halen. Elders op deze website kunt u daarover meer informatie vinden. U kunt uiteraard ook bij de receptie in het clubhuis meer informatie krijgen over de mogelijkheden.

Handicapregistratie

Heeft u uw handicap 54 gehaald, dan dient u deze handicap te laten registreren bij de Koninklijke Nederlandse Golffederatie (NGF). U krijgt dan een (digitale) golfpas met daarop uw Golf Service Nummer (GSN). Dit GSN is een uniek en persoonsgebonden nummer. Onder dit nummer worden al uw gegevens, uw kwalificatiekaarten en uw handicap opgeslagen. Wordt u lid van een golfvereniging, dan regelen zij in principe ook uw registratie. In Swifterbant kan dat bij de Shortgolfvereninging Flevoland (SGVF). Maar u kunt zich ook laten registreren bij een zogenaamde virtuele golfclub. Dat is een vereniging die niet aan één baan verbonden is. ANWB Golf en Golfvereniging Nederland zijn hier voorbeelden van.

Heeft u eenmaal handicap 54, dan is het van belang om uw handicap te onderhouden. Hoe beter u speelt, des te lager zal uw handicap worden. Het is zaak om een handicap te hebben die ook werkelijk representatief is voor uw golfvaardigheden. Het doel van een handicap is namelijk dat spelers van verschillende sterkte het in een wedstrijd tegen elkaar kunnen opnemen, met gelijke winstkansen voor iedereen. Dat maakt het voor iedereen leuk om aan wedstrijden deel te nemen, en biedt ook spelers met wat mindere golfvaardigheden de mogelijkheid om in de prijzen te vallen!

Kwalificatiekaarten lopen

Bijhouden en verder ontwikkelen van uw handicap doet u door met enige regelmaat kwalificatiekaarten te lopen. U speelt dan minimaal 9 holes waarvan u het resultaat doorgeeft aan de NGF. Dit kan o.a. via de app ‘Golf.nl’, die zowel voor iPhones als voor android telefoons beschikbaar is. Neemt u deel aan wedstrijden, dan zijn deze vrijwel altijd kwalificerend. Dat wil zeggen dat de resultaten altijd worden doorgestuurd naar de NGF door de wedstrijdleiding. Wilt u zelf een (extra) kwalificatiekaart lopen, dan kan dat ook. U meldt dan voor aanvang van de ronde aan één van uw medespelers dat u een kwalificatiekaart wilt lopen. Deze medespeler wordt daarmee uw ‘marker’. Zowel uw marker als uzelf noteren uw slagen per hole, en na afloop noteert u uw slagen in de app. Na goedkeuring door uw marker wordt de kaart verwerkt door de NGF en wordt uw handicap zo nodig bijgewerkt. Het vooraf melden is belangrijk om een correcte handicap te blijven houden. Laat u vooral niet verleiden om achteraf hele goede kaarten alsnog in te vullen als u die niet vooraf heeft gemeld. U krijgt daarmee een onrealistisch lage handicap die u zelden in de baan zult halen. Dat kan ten koste van het spelplezier gaan. Dat het ook niet de bedoeling is om selectief alleen maar slechte kaarten te registreren om uw handicap kunstmatig te verhogen, spreekt natuurlijk voor zich!